Nitko da ne dođe do...
onako_usput
Blog - ožujak 2009
ponedjeljak, ožujak 30, 2009
raziđeš se povremeno sam sa sobom
otkopavaš zakopano i ne znaš što bi s time jer je znoj koji otireš s čela ni vruć ni hladan i od težine iskopanog i od mukotrpnog kopanja
a mada se čini kako je to jedan uzaludan posao od kojeg bi trebalo pobjeći glavom bez obzira ta rabota utabava u tebi nove mislene puteve pomiče krv ne baš do uzavrelosti ali ipak

i kad ti se čini da tvoje bjegunstvo stvara nove redoslijede stvari u svijesti iskrsnu likovi možda draži no ikada

oko nas vjetar kao da ne namjerava prestati i sunce koje povremeno žmirne poosobljeno svjesno vlastite ljepote daje se u intervalima između podivljalih oblaka

stojim
i bezizlazan i neizlazan
jednostavno - stojm
kao da se dvoumim između svojih i tvojih demona koji su samo naoko različiti

i koliko god da ih se povremeno želimo odreći volimo ih
jednako kao što se uzajamno volimo  kada po zlu krenebagrem-prut @ 21:10 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, ožujak 20, 2009


možda je ponekad dovoljno poželjeti zasanjati nečije ime
odjek smijeha koji se sudario sa sunčanom zrakom poleđuške spuštenom uz prvi sunovrat
odagnati uplašene oči koje više ne iskre kao nekad u vremenima koja nisu kao ova ovdje i koja se prevrću preko stepenica namijenjenim za jednosmjerno spuštanje ili uspinjanje
svejedno

i tako se otkotrljah da bih rukama mogao grabiti ovo malo što je ostalo ispred mene
mramor
kamen
željezo
beton

a nekad sam klizio kroz trave i pozivao tratinčice da me bolje sakriju od znatiželjnika
znao sam da se samo ti možeš probiti kroz tu nježnu šumu zabjelasanih latica

zapisah negdje kako je ovo još jedno proljeće koje nije moje
možda nije ni tvoje

onako odistinski zapisan u tebi ne znam se pobrisati jer i ti pišeš u meni
rastemo
usporedno
baš kao ona sunčana zraka i sunovrat
bagrem-prut @ 19:26 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
subota, ožujak 14, 2009zabeharit će opet

a sabaha
nigdjebagrem-prut @ 13:41 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 12, 2009          Čitam danas na Indexu vijest o samoubojstvu trinaestogodišnjeg dječaka u Virovitici. Dečko se, iz zasad nepoznatih razloga, objesio. I opet se, po ne znam koji puta, i meni, a vjerujem i drugima, nameće  mnoštvo različitih pitanja. Zašto? Tko je kriv? Je li se moglo spriječiti? Kakvi su to roditelji koji nisu ništa zamijetili? Zar je zaista tako moralo? Mogao bih se pitati još, no nažalost, odgovora je malo.
          Međutim, kako sam u stalnom kontaktu s tinejdžerima, nameću mi se neka razmišljanja koja, dakako, neće vratiti mladi život, ali nisu niti puka lamentacija ni filozofija. Iako se osobno ježim spoznaje da su tinejdžeri ne jednom već posegnuli za takvim, konačnim rješenjem svoga problema (a o jednom sam takvom davno i ja već na ovome blogu pisao) , ne mogu a ne kazati kako je i jedan tako oduzet život i više nego previše.
          Njima, onima na kojima bi ovaj prilično ošugavljeni svijet trebao ostati,  gotovo svaki problem ponekad predstavlja nepremostivu zapreku - od prišta na nosu, preko simpatije koja im je uvalila "košaricu", do nabujale rijeke jedinica u imeniku i zlostavljanja od strane kolega i odraslih osoba. Posebno ako se problemi gomilaju, a rješenje se iščekuje onim (gotovo tipičnim) tinejdžerskim očekivanjem kako će se problemi riješiti sami od sebe ili će se oni probuditi iz nekog sna koji zapravo i nije njihov.
          Možda ih nismo naučili da s odraslima mogu i razgovarati o svemu što ih muči. Možda ih nismo upozorili da postoje veći i manji problemi. Možda ih nismo upozorili dovoljno kvalitetno na svijet koji je što dalje to manje lijepo mjesto. Možda im nismo dovoljno jasno rekli da su filmovi i tv-serije filmovi i tv-serije, a ne život koji ih okružuje. Možda smo im zaboravili kazati da čovjek živi samo jednom i da kad bude ubijen, umre prirodnom smrću ili si oduzme život - nema povratka među žive.
          I opet se, kao već nekoliko puta u svom životu, uostalom, zatičem kako razmišljam na način odrasloga čovjeka i kako mi je vrlo nelako posve razumijeti psihologiju današnjeg prosječnog tinejdžera, koji je za razliku od mene u tim godinama (a bilo je razmjerno davno), svakodnevno bombardiran različitim umjetno skovanim trendovima (ljepote, posjedovanja, selebritijevskog prenemaganja, nasilja, seksa kao zabave, kladioničarenja, ali i nacionalne i vjerske poželjnosti...) i kojem se, bitno manje nego nama odraslima, u cijeloj toj mreži kodova za unutargeneracijsku i općedruštvenu prihvaćenost, jako teško snaći bez brojnih pokušaja ( i, dakako - pogrešaka), od kojh neki čak završavaju kao i u slučaju mladog Virovitičanina.
          Ne znam je li se zemaljska kugla prebrzo zavrtjela, a da bi se išta dalo stubokom promijeniti. Jesu li stvari otišle predaleko? Kada su otišle predaleko? Zašto nismo primijetili? Zašto nismo znali prepoznati što će se dešavati i kamo će nas sve to odvesti?
          Zato, pogledajte svog potomka kraj sebe, promatrajte ga, razgovarajte s njime. Što zapravo znači: slušajte ga i očima, rukama, ušima. Cmoknite ga posred čela. Pogledajte s njim njegov omiljeni crtić ili seriju. Porazgovarajte o tome što su vidjeli. Pročitajte s njima njihov omiljeni časopis. Poslušajte glazbu koju vole i probajte i to bar malo razumijeti. Upoznajte njihove prijatelje i uspostavite kontakt s njihovim roditeljima. Nemojte im kupiti baš sve što požele i ne morate udovoljiti baš svakom njihovom hiru, ma koliko vi mislili da imate najbolju djecu na svijetu i da to kao takvi , samim tim, i zaslužuju.  Idite redovno u školu na informacije. Konzultirajte se s razrednikom.  Sve će se to dobrim  vratiti. Kad - tad.


bagrem-prut @ 19:45 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 11, 2009a nekad i treba odtavoriti
s dlanovima preko očiju
pustiti
samo svoju
jedinu filmsku projekciju
bez operatera

i mada me nema
i ja gledam
isti film


bagrem-prut @ 09:22 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 1, 2009koliko očaja
u očima iscrtanog
može podnijeti sunce

a nebo se plavi
kroz rastresit vjetar


bagrem-prut @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.